Tabăra Internațională de Futnet pentru Juniori 2023

21 Iul 2023

Când Clubul Municipal Futnet din Modřice a organizat Cupa Mondială a Cluburilor în 2022, reprezentanții Franței și Spaniei au fost atât de impresionați de campus și facilitățile întregului complex încât au venit cu ideea de a folosi aceste condiții pentru a organiza un tabără internațională de pregătire pentru tineret.

Pregătirile pentru tabără au început cu un an în urmă. Asociația de Futnet a Cehiei a devenit organizatorul oficial, având echipa MNK Modřice oferind ajutor material și uman. Între timp, a fost stabilită o colaborare contractuală între asociație și orașul Modřice, care a devenit partener oficial al asociației în domeniul selecțiilor naționale. Asociația de Futnet a Cehiei a reușit să închirieze facilitățile sportive ale Sălii Comunale Modřice pentru acest eveniment la prețuri reduse.

Participanți De la început a fost clar că Republica Cehă va fi reprezentată în tabără printr-o selecție de prospecți U15. Următorii jucători au fost nominalizați pentru selecția acestui an: Tomáš Jahoda și František Dlabka de la MNK Modřice, Jan Bálek, Michal Červenka și Antonín Blažek de la Český Brod, Tobiáš Gregor de la Karlovy Vary, Matěj Mlejnek și Patrik Strcula de la Dolní Počernice, Matěj Sobotka de la Žďár nad Sázavou, Antonín Katz de la Čakovice, Ondřej Tolar de la Stříbro și Kryštof Kalianko de la České Budějovice.

Ulterior, s-a decis ce alte țări se vor alătura. Comisia de reprezentare și relații externe a făcut o treabă excelentă, în special Martin Flekač și Martin Spilka, care s-au ocupat de întreaga comunicare cu UNIF și țările membre. Datorită implicării lor, pe lângă jucătorii noștri, echipele Slovaciei, Franței și Irakului au participat la această tabără. Deoarece Campionatul Mondial U21 va avea loc în Sala Comună Modřice pe 4 și 5 noiembrie în acest an, țările străine au luat tabăra ca pregătire pentru campionat. Jucătorii care vor fi cel mai probabil în echipele naționale la campionatul viitor au sosit în Modřice. Irakul a inclus în echipa sa și jucători mai în vârstă, trei dintre ei reprezentând chiar țara la campionatul masculin din Praga anul trecut.

În total, 12 jucători cehi U15, 4 jucători slovaci, 6 francezi și 8 irakieni au participat la eveniment. Două oficialități au venit cu echipa irakiană în Cehia și francezii aveau antrenorul lor disponibil, care a tradus cu răbdare din engleză în franceză pe tot parcursul taberei. Marek Líbal, Petr Tolar și Michal Hostinský au acționat ca antrenori în tabără. Jan Vanke, Lukáš Rosenberk, Martin Spilka, David Višvader și Petr Gulda i-au ajutat în diferite zile și au transmis jucătorilor abilitățile lor.

Zilele de deschidere ale taberei Participanții au sosit duminică, 4 iulie 2023, după-amiaza și seara. Toți au fost cazați în Primăria orașului și mesele au fost oferite în Sala de Faime și restaurantul său. Cu toate că duminica nu era programată ca zi de joc, jucătorii, desigur, nu au putut sta deoparte și au început să joace imediat. Toată lumea a ținut ochii pe celelalte echipe, pentru că înainte de tabără a fost oarecum o întrebare ce calitate de futnet vor avea jucătorii individuali. Chiar de la început, primele mingi au arătat că acest lucru nu va fi o problemă. Momentul culminant al serii de duminică a fost meciul reciproc al jucătorilor irakieni sub lumini reflectoarelor.

Luni a fost prima zi completă a taberei. După micul dejun, a avut loc deschiderea oficială a taberei, iar participanții au fost întâmpinați personal de primarul Modřice - domnul Libor Procházka. Apoi, Marek Líbal le-a oferit tuturor informațiile necesare jucătorilor și apoi a început futnetul. Dimineața, antrenorii i-au împărțit pe jucători în trei grupe. Fiecare grup a fost mixat la nivel național. În fiecare zi, o parte din antrenament a fost dedicată activităților de joc (cu contribuția jucătorilor noștri naționali), iar cealaltă parte a fost de joc. Pe parcursul taberei, au avut loc și întâlniri video, exerciții de echilibru și compensare și înot într-un habitat natural cu apă apropiată. Fiecare zi a început cu încălzirea comună.

Turneu internațional pentru culorile Cehiei

Marți, s-a jucat "micul campionat mondial", la care au participat echipele CZE U15 A (Jahoda, Gregor, Bálek, Červenka, Dlabka, Katz), CZE U15 B (Tolar, Kalianko, Sobotka, Strcula, Blažek, Mlejnek), Irak A, Irak B, Slovacia și Franța. Echipele au fost împărțite în două grupe. Sistemul de joc dublu, triplu, simplu și dublu s-a jucat până la atingerea a 3 puncte. Fiecare set s-a jucat până la 15 puncte. Câștigătoarea fiecărei grupe a avansat în semifinale, iar echipele de pe locurile doi și trei au jucat un play-off preliminar. Ambele selecții irakiene au dominat grupele. În primul tur preliminar, echipa noastră "A" a învins Franța cu scorul de 3-1, în timp ce echipa "B" a învins Slovacia cu scorul de 3-0. În semifinale, echipa cehă "A" s-a confruntat cu Irakul "A". Antrenorul Líbal, spre deosebire de faza grupelor, a alcătuit o echipă cu rezultatul în minte. Perechea inițială Gregor-Jahoda a "vândut" perfect jucătorul puternic Gregor și pe cel tehnic Jahoda, iar trio-ul Gregor - Jahoda - Červenka a beneficiat de terenul mare și trecerile din spatele blocajului înalt al lui Karlovy Vary. František Dlabka a fost trimis pentru meciurile de simplu, iar performanța sa foarte bună a însemnat o progresie ușoară către finală. În cea de-a doua semifinală, echipa cehă "B" a pierdut cu scorul de 0-3 în fața Irakului, deoarece jucătorii noștri nu au reușit să transforme atacurile într-o apărare de calitate a adversarului. În meciul pentru locul trei, echipa "B" a pierdut cu puțin în fața echipei irakiene "A" în ultimul meci al perechii cu scorul de 2-3.

Meciul final i-a adus față în față pe cele două echipe cele mai bune. Echipa noastră "A" a trimis din nou duo-ul dovedit Gregor - Jahoda în teren. Ambii jucători și-au continuat traseul excelent în meciurile de dublu și au învins duo-ul irakian cu scorul de 15-10. Din păcate, nu pot să prezint jucătorii irakieni pe nume, deoarece numele lor sunt o problemă pentru mine. De asemenea, trio-ul Gregor - Jahoda - Červenka a reușit din nou cu scorul de 15-9. Astfel, a lipsit doar un meci pentru victoria prestigioasă. Antrenorul Líbal l-a trimis pe Dlabka din Modřice la meciurile de simplu. Cu toate că a pierdut meciul de simplu cu irakianul în faza grupelor, el era nerăbdător să se răzbune. Alegerea antrenorului s-a dovedit a fi foarte bună. Stilul său activ de joc l-a forțat pe adversar să comită greșeli și nu i-a permis să atace cu putere. După victoria cu scorul de 15-11, jucătorii noștri erau în culmea fericirii.

Atenție și feedback

E corect să spunem că întreaga tabără a primit o atenție considerabilă. Oamenii se opreau și urmăreau antrenamentele și turneul. Amestecul variat de tricouri ale echipelor naționale și naționalități, împreună cu calitatea jocului, a adunat mulți spectatori. Miercuri, editorul Martin Kozak a realizat un reportaj de la eveniment, care a fost difuzat pe ČT SPORT în știrile sportive ale televiziunii naționale cehe.

A fost, de asemenea, minunat cum diferitele echipe s-au amestecat natural unul cu celălalt încă de la primele momente și jucătorii comunicau între ei despre futnet și alte lucruri. Chiar și barierele lingvistice, care erau deosebit de mari pentru echipa irakiană, nu au reprezentat un obstacol. O frumoasă demonstrație a modului în care sportul aduce oameni și națiuni împreună.

Vă prezentăm o retrospectivă a lui TOMÁŠE DULAVA, jucător din Slovacia: "Eu și întreaga noastră echipă slovacă evaluăm foarte pozitiv tabăra. Deoarece în Slovacia nu avem aceleași oportunități de antrenament ca în Cehia, întregul proces de antrenament a fost o noutate completă pentru noi, de la încălzire, întinderi, activități de joc de antrenament până la jocul în sine. Personal, cred că baza acestor tabere, cantonamente și tabere de antrenament nu este atât performanța în antrenament, cât grupul de oameni cu care te distrezi după antrenament, iar de data aceasta acest grup a fost uimitor. Mi-a plăcut foarte mult confruntarea cu jucătorii din alte țări și fiecare a putut învăța ceva din aceasta. Singurul regret al nostru este că aveam deja o săptămână de futnet în picioare înainte de tabără, ceea ce s-a reflectat și asupra performanței noastre. Dar acest lucru nu schimbă faptul că vom pleca cu multă experiență din Modřice."

JULIEN CRESPO, antrenorul Franței, a vorbit și el despre tabără: "Întreaga organizare a zilei, de la încălzire până la întâlnirea de seară și evaluarea zilei, a fost excelentă. Jucătorii francezi sunt pe deplin mulțumiți de toate sesiunile de antrenament. Au învățat multe lucruri pe care le putem implementa acum în Franța pentru a ne îmbunătăți. Toți antrenorii au fost prietenoși și profesioniști și au putut răspunde la toate întrebările noastre. Vizita unor jucători cehi remarcabili a fost și un mare avantaj. Vă mulțumim pentru invitație și așteptăm cu nerăbdare să revenim în anul viitor."

Antrenorul principal al evenimentului, MAREK LÍBAL, adaugă evaluarea sa: "Prima ediție a taberei internaționale pentru tineret în acest format s-a încheiat. A fost o săptămână solicitantă, care a îndeplinit așteptările fiecărei echipe și ale noastre, antrenorilor. Sunt bucuros că jucătorii noștri au confirmat calitățile lor înalte de futnet, reușind să țină piept jocului unor jucători cu câțiva ani mai mari și chiar să câștige turneul jucat. Un mare avantaj al taberei sunt noile prietenii care altfel nu ar fi putut fi formate. La acest punct, aș dori să mulțumesc tuturor celor care au participat la realizarea taberei. Acum vom lua o scurtă pauză și ne vom pregăti pentru anul următor în curând."

Tabăra s-a încheiat vineri dimineață, când toți participanții s-au întors acasă.

În concluzie, pot spune că ideea de a organiza o tabără internațională pentru tineret a fost bună și tabăra a fost un succes. Condițiile excelente ale zonei Modřice, împreună cu antrenori de calitate și jucători cehi talentați, au creat baza pentru o tabără excelentă. Astfel de evenimente arată cum să îmbunătățim calitatea futnetului în alte țări și, în același timp, să aducem țările care practică futnetul și mai aproape unul de celălalt. Deja la sfârșitul taberei, antrenorii și organizatorii locali luau în considerare ideea de extindere și îmbunătățire pentru anul următor. Să ne ținem pumnii strânși pentru a construi o tradiție cât mai lungă posibil.

Galerie foto

Galerie video

Petr Jahoda

Membru al Comisiei de Tineret a Asociației Cehe de Futnet.